PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Krem karamela (klasična krema od karamele)

Za krem:
U šerpici prokuvajte pavlaku, mleko i štapić vanile.
Metlicom promešajte šećer, jaja i ekstrakt vanile u posudi.
Ostavite vruću smesu mleka i slatke pavlake da odstoji nekoliko minuta sa štapićem vanile
Uklonite štapić vanile i sastružite unutrašnjost. Dodajte sastruganu masu u smesu mleka i slatke pavlake
Prelijte kremom smesu od jaja. Dobro promešajte metlicom.
Procedite smesu u čistu posudu

Za karamelu:
Stavite porcelanske posudice u peforiranu korpu.
U čistu šerpicu sa debelim dnom stavite šećer, vodu i sirće.
Prokuvajte smesu na umerenoj vatri.
Šećer će početi da menja boju nakon što sva voda ispari.
Nemojte da mešate smesu jer će se kristalizovati, samo zavrtite šerpu na vatri.
Boja šećera se brzo menja iz svetložute u tamno smeđu.
Kad šećer postigne lepu boju karamele, sklonite šerpu s vatre.
Da biste zaustavili kuvanje karamele i izbegli dizanje, dodajte kocku leda u karamelu dok vrtite šerpu.
U svaku posudicu ulijte tanak sloj karamele, vodeći računa da je dno dobro prekriveno.

Za završetak krema:
Vodom napunite multikuker do prve oznake.
Podesite termostat na 40/45 °
Napunite svaku posudicu prekrivenu smesom od karamele što bliže ivici.
Stavite perforiranu korpu u multikuker.
Preko posudica stavite sloj plastične folije kako biste sprečili da kondenzaciona voda pada na krem tokom kuvanja.
Stavite poklopac na perforiranu korpu.
Kuvajte krem oko 25 minuta dok se ne stegne. Da biste proverili da li je gotovo, stavite vrh noža u krem. Nož bi trebalo da ostane čist.
Izvadite korpu iz multikukera.
Pažljivo uklonite plastičnu foliju.
Ostavite porcelanske posudice u frižideru najmanje 6 sati.
Kad je spremno za posluživanje, vrhom noža pređite oko ivice krema i kad se odvoji prebacite na tanjir.
Krem bi se trebalo jednostavno da se odlepi, a prekriće ga karamela.

ZA 8 OSOBA 

Nivo zahtevnosti: lako 

Vreme pripreme: 20 minuta 

Vreme kuvanja: 40 minuta  

APARATI LACANCHE 

Gasni gorionici ili indukcija/radijacijski gorionici

Perforirana korpa + Multikuker

SASTOJCI 

Za krem:

  • 2,5 dl punomasne slatke pavlake                        
  • 7,5 dl mleka
  • 6 celih jaja
  • 70 g šećera                    
  • Prirodni ekstrakt vanile
  • 1 štapić vanile

Za karamelu

  • 200 g šećera                            
  • 1 dl vode
  • 0,2 dl belog sirćeta
  • 1 kocka leda  

POSUĐE 

  • 2 činije
  • 1 cediljka
  • 2 šerpice
  • 1 čvrsta metlica
  • 8 porcelanskih posudica (ramekini)