Za testo:
Pomešajte puter, so, poslastičarski šećer i bademovo brašno.
Dodajte jaja, a zatim brašno i mešajte dok se ne oblikuje testo.
Zamotajte plastičnom folijom i ostavite da se hladi najmanje 2 sata ili preko noći.
Za poslastičarski krem:
Ulijte mleko u šerpu od nerđajućeg čelika, dodajte pola količine šećera i ostavite da proključa. U posudi umutite jaja sa ostatkom šećera, a zatim dodajte brašno i kukuruzni skrob. Kad mleko prokuva, ulijte ga u smesu od jaja i promešajte metlicom. Ulijte smesu kroz cediljku nazad u šerpu, sve vreme mešajući, počnite kuvati na laganoj vatri dok ne proključa. Nakon približno dva minuta kuvanja, umešajte puter. Prespite u posudu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. To bi trebalo napraviti dan ranije.
Za krem od pistaća:
Pomešajte puter, poslastičarski šećer i bademovo brašno pa umešajte jaje. Dodajte aromu pistaća, a zatim umešajte poslastičarski krem.
Rasporedite testo na približno debljinu prsta u kalupu za tart.
Napunite kalup do pola.
Na vrh krema stavite polovine kajsija i pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 25 minuta dok vrh ne počne da poprima smeđu boju.
Ostavite da se kolači ohlade na rešetki za hlađenje i poslužite na sobnoj temperaturi.
ZA 4 OSOBE
Nivo zahtevnosti: teško
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 40 minuta
APARATI LACANCHE
Gasni gorionici ili indukcija/radijacijski gorionici
SASTOJCI
Testo:
- 250 g putera sobne temperature
- ½ kašičice soli
- 200 g poslastičarskog šećera
- 60 g bademovog brašna
- 2 jaja
- 450 g brašna
Poslastičarski krem:
- ½ litra punomasnog mleka
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 25 g brašna
- 25 g kukuruznog skroba
- 50 g putera
Krem od pistaća:
- 125 g putera sobne temperature
- 125 g poslastičarskog šećera
- 125 g bademovog brašna
- 1 jaje
- 125 g poslastičarskog krema
POSUĐE
- 2 činije
- 1 šerpa
- 1 cediljka
- 4 kalupa za tart
- 1 valjak
- 1 stalak za hlađenje