PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Tart sa pistaćima i kajsijom

Za testo:
Pomešajte puter, so, poslastičarski šećer i bademovo brašno.
Dodajte jaja, a zatim brašno i mešajte dok se ne oblikuje testo.
Zamotajte plastičnom folijom i ostavite da se hladi najmanje 2 sata ili preko noći.

Za poslastičarski krem:
Ulijte mleko u šerpu od nerđajućeg čelika, dodajte pola količine šećera i ostavite da proključa. U posudi umutite jaja sa ostatkom šećera, a zatim dodajte brašno i kukuruzni skrob. Kad mleko prokuva, ulijte ga u smesu od jaja i promešajte metlicom. Ulijte smesu kroz cediljku nazad u šerpu, sve vreme mešajući, počnite kuvati na laganoj vatri dok ne proključa. Nakon približno dva minuta kuvanja, umešajte puter. Prespite u posudu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. To bi trebalo napraviti dan ranije.

Za krem od pistaća:
Pomešajte puter, poslastičarski šećer i bademovo brašno pa umešajte jaje. Dodajte aromu pistaća, a zatim umešajte poslastičarski krem.

Rasporedite testo na približno debljinu prsta u kalupu za tart.
Napunite kalup do pola.
Na vrh krema stavite polovine kajsija i pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 25 minuta dok vrh ne počne da poprima smeđu boju.
Ostavite da se kolači ohlade na rešetki za hlađenje i poslužite na sobnoj temperaturi.

ZA 4 OSOBE 

Nivo zahtevnosti: teško 

Vreme pripreme: 30 minuta 

Vreme kuvanja: 40 minuta 

APARATI LACANCHE 

Gasni gorionici ili indukcija/radijacijski gorionici

SASTOJCI 

Testo:

  • 250 g putera sobne temperature
  • ½ kašičice soli
  • 200 g poslastičarskog šećera
  • 60 g bademovog brašna
  • 2 jaja
  • 450 g brašna

Poslastičarski krem:

  • ½ litra punomasnog mleka
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 25 g brašna
  • 25 g kukuruznog skroba
  • 50 g putera

Krem od pistaća:

  • 125 g putera sobne temperature
  • 125 g poslastičarskog šećera
  • 125 g bademovog brašna
  • 1 jaje
  • 125 g poslastičarskog krema

POSUĐE 

  • 2 činije
  • 1 šerpa
  • 1 cediljka
  • 4 kalupa za tart
  • 1 valjak
  • 1 stalak za hlađenje