- Ogulite i naseckajte šargarepu
- Stavite naseckanu šargarepu i ljutiku u šerpu za sos.
- Prekrijte vodom i kuvajte dok voda ne ispari u potpunosti.
- Propasirajte skuvanu ljutiku i šargarepu pa ih vratite u šerpu.
- Kuvanu šargarepu i ljutiku prelijte vinom.
- Kad proključa, ostavite da se krčka 5 minuta.
- Izmrvite medenjake i dodajte vino.
- Dodajite komadić po komadić putera dok ne nastane sos.
- Procedite, dodajte so i biber po ukusu i ostavite sa strane da se održava toplota.
- Prepecite kriške hleba i namažite ih senfom.
- Prokuvajte vodu i sirće u loncu od 6 litara.
- Razbijte jaje u malu šoljicu ili posudicu
- Kad voda počne da ključa, polako ulijte jaje u vruću vodu.
- Voda ne sme da kipi, nego mora da krčka.
- Dok sipate jaje u vodu, šupljikavom kašikom okrećite oko svakog jajeta, tako da se belance što više približi žumancetu.
- Zatim šupljikavom kašikom lagano okrenite jaje.
- Ostavite jaja da se kuvaju oko 1 do 2 minuta. Žumance i dalje treba da bude tečno.
- Izvadite poširana jaja šupljikavom kašikom i stavite ih na čistu salvetu da upije višak tečnosti.
- Uklonite višak komadića belanca i stavite na tost.
- Ulijte topli sos od crnog vina u činiju za supu i stavite tost sa jajetom na vrhu.
- Dodajte so i svežu mlevenu papriku. Poslužite vruće.
ZA 6 OSOBA
Nivo zahtevnosti: teško
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: 20 minuta
APARATI LACANCHE
Gasni gorionici ili indukcija/radijacijski gorionici
Multikuker
SASTOJCI
- 6 svežih domaćih jaja
Sos:
- ½ l crvenog burgundskog vina
- 0,5 dl klasičnog crnog tečnog likera
- 125 g šargarepa
- 1 ljutika
- 125 g medenjaka pain d’épices
- 50 g hladnog putera
- So i biber
Tečnost za poširanje:
- 2 l vode
- 2,5 dl jabukovog sirćeta
Za ukrašavanje:
- 6 kriški francuskog hleba
- Dijon senf sa medom
POSUĐE
- 3 činije
- 1 perforirana kašika
- 1 cediljka
- 1 gnječilica za krompir
- 1 lonac od 6 litara
- 1 šerpa za sos