PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Poširana jaja u sosu od crvenog vina

  1. Ogulite i naseckajte šargarepu
  2. Stavite naseckanu šargarepu i ljutiku u šerpu za sos.
  3. Prekrijte vodom i kuvajte dok voda ne ispari u potpunosti.
  4. Propasirajte skuvanu ljutiku i šargarepu pa ih vratite u šerpu.
  5. Kuvanu šargarepu i ljutiku prelijte vinom.
  6. Kad proključa, ostavite da se krčka 5 minuta.
  7. Izmrvite medenjake i dodajte vino.
  8. Dodajite komadić po komadić putera dok ne nastane sos.
  9. Procedite, dodajte so i biber po ukusu i ostavite sa strane da se održava toplota.
  10. Prepecite kriške hleba i namažite ih senfom.
  11. Prokuvajte vodu i sirće u loncu od 6 litara.
  12. Razbijte jaje u malu šoljicu ili posudicu
  13. Kad voda počne da ključa, polako ulijte jaje u vruću vodu.
  14. Voda ne sme da kipi, nego mora da krčka.
  15. Dok sipate jaje u vodu, šupljikavom kašikom okrećite oko svakog jajeta, tako da se belance što više približi žumancetu.
  16. Zatim šupljikavom kašikom lagano okrenite jaje.
  17. Ostavite jaja da se kuvaju oko 1 do 2 minuta. Žumance i dalje treba da bude tečno.
  18. Izvadite poširana jaja šupljikavom kašikom i stavite ih na čistu salvetu da upije višak tečnosti.
  19. Uklonite višak komadića belanca i stavite na tost.
  20. Ulijte topli sos od crnog vina u činiju za supu i stavite tost sa jajetom na vrhu.
  21. Dodajte so i svežu mlevenu papriku. Poslužite vruće.

ZA 6 OSOBA 

Nivo zahtevnosti: teško 

Vreme pripreme: 20 minuta 

Vreme kuvanja: 20 minuta 

APARATI LACANCHE 

Gasni gorionici ili indukcija/radijacijski gorionici

Multikuker

SASTOJCI 

  • 6 svežih domaćih jaja

Sos:

  • ½ l crvenog burgundskog vina
  • 0,5 dl klasičnog crnog tečnog likera
  • 125 g šargarepa
  • 1 ljutika
  • 125 g medenjaka pain d’épices
  • 50 g hladnog putera
  • So i biber

Tečnost za poširanje:

  • 2 l vode
  • 2,5 dl jabukovog sirćeta

Za ukrašavanje:

  • 6 kriški francuskog hleba
  • Dijon senf sa medom

POSUĐE 

  • 3 činije
  • 1 perforirana kašika
  • 1 cediljka
  • 1 gnječilica za krompir
  • 1 lonac od 6 litara
  • 1 šerpa za sos