- Zagrejte rernu na 190°
- Tanko narežite luk vlasac.
- Istopite puter u šerpici.
- Tepsiju obložite papirom za pečenje.
- Puterom premažite papir i stavite list kora na vrh.
- Puterom premažite list kora, pospite tanko narezani vlasac i položite još jedan list kora na vrh.
- Puterom premažite i gornji list.
- Narežite listove na duge trake širine 5 cm.
- Preko traka stavite komad papira za pečenje, a drugu tepsiju postavite na prvu.
- Pecite 15 minuta.
- Po završetku pečenja izvadite iz rerne i uklonite gornju tepsiju.
- Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Ogulite i narežite ljutiku na sitne kockice.
- U činiju stavite ljutiku i preostali naceckan vlasac.
- Dodajte limunov sok i maslinovo ulje.
- Začinite i dobro promešajte.
- Očistite file lososa, uklanjajući sve kosti i kožu
- Narežite losos na tanke filete i položite ih jedan do drugog, tako da se blago preklapaju na svim tanjirima pokrivajući celu sredinu.
- Stavite tanjire u frižider.
- Pre posluživanja začinite losos solju i biberom iz mlina.
- Prelijte file lososa smesom limun-ulje-šalotka ravnomerno ga rasporedivši preko lososa.
- Po vrhu rasporedite kapare.
- Izlomite kore na sitne pahuljice i pospite ih preko lososa.
- Ukrasite grančicama majčine dušice.
- Poslužite ohlađeno.
ZA 6 OSOBA
Nivo zahtevnosti: teško
Vreme pripreme: 40 minuta
Vreme kuvanja: 20 minuta
APARATI LACANCHE
Rerna
SASTOJCI
- 1 x 500 g fileta lososa
- 20 g kapara
- 50 g putera
- 2 ljutike
- limunov sok
- 4 lista suvih kora
- 0,7 dl maslinovog ulja
- 1 svežanj vlasca
- 1 svežanj majčine dušice
- So i biber
POSUĐE
- Različiti noževi
- 3 činije
- 1 cedilo za limun
- 1 činija
- Papir za pečenje
- 2 tepsije
- 1 šerpica