Operite i osušite tikvice; uklonite semenke malom kašikom. Uklonite lišće sa celera; ogulite šargarepu.
- Narežite povrće na male štapiće i stavite ih u aparat za kuvanje na pari.
- Kuvajte ih odvojeno dok ne omekšaju, ali ne previše meko.
- Valjajte filete morskog lista po radnoj površini dok ih punite povrćem. Svaki učvrstite drvenim ražnjićem. Preostale trake povrća odložite za kasniju upotrebu. Umotane filete složite u posudu za rernu. Prethodno zagrejte rernu na 180°.
- Sitno naseckajte oguljenu ljutiku.
- Premestite ih u lonac zajedno sa lukom, a zatim kuvajte skoro do suvog.
- Dodajte sirće i šećer.
- Stavite uvaljane filete u rernu na 10 minuta (rerna na 180°C).
- Na vratima rerne nagnite tanjir da sakupljate sokove od kuvanja. Ostavite ih za kasnije.
- Privedite kuvanje do kraja. Uvaljane filete držite toplim na tanjiru ispod aluminijumske folije (rerna isključena).
- Dodajte sokove od kuvanja u temeljac od sirćeta i pustite da se kuva do zapremine otprilike čaše za vino.
- Sklonite sa vatre, polako umešajte 100 g putera, mešajući da se sos dobro poveže. Dodajte začine (so i biber).
- Preostalo povrće brzo zagrejte sa 20 g putera.
- Poslužite u zagrejanoj posudi. Složite umotane filete sa povrćem koje ih okružuje, prelijte sosom i odmah poslužite.
ZA 6 OSOBA
Nivo zahtevnosti: lako
Vreme pripreme: 40 minuta
Vreme kuvanja: 10 minuta
APARATI LACANCHE
Gasni gorionici
Rerna
SASTOJCI
- 12 fileta morskog lista
- 6 malih tikvica
- 6 šargarepa
- 6 stabljiki celera
- 3 ljutike (banana shallots, francuska gurmanska ljutika)
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kašike jabukovače
- 1 dl vina port (rubin)
- 2 kašičice koncentrata ribljeg temeljca razređenog 1 čašom belog vina
- 1 kocka šećera
- 100 g + 20 g putera
- So i biber
POSUĐE
- 1 aparat za kuvanje na pari
- 1 termootporna porcelanska ploča
- 1 oštar nož
- 1 veliki nož ili rezač
- 1 daska za rezanje
- 1 bakarna kaserola (ili šerpa sa debelim dnom)
- 1 drvena kašika
- 1 mala kutlača
- mali drveni ražnjići (štapići za koktele)