PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Rolati od morskog lista i povrća

Roulade de soles aux petits lgumes

Operite i osušite tikvice; uklonite semenke malom kašikom. Uklonite lišće sa celera; ogulite šargarepu.

  1. Narežite povrće na male štapiće i stavite ih u aparat za kuvanje na pari.
  2. Kuvajte ih odvojeno dok ne omekšaju, ali ne previše meko.
  3. Valjajte filete morskog lista po radnoj površini dok ih punite povrćem. Svaki učvrstite drvenim ražnjićem. Preostale trake povrća odložite za kasniju upotrebu. Umotane filete složite u posudu za rernu. Prethodno zagrejte rernu na 180°.
  4. Sitno naseckajte oguljenu ljutiku.
  5. Premestite ih u lonac zajedno sa lukom, a zatim kuvajte skoro do suvog.
  6. Dodajte sirće i šećer.
  7. Stavite uvaljane filete u rernu na 10 minuta (rerna na 180°C).
  8. Na vratima rerne nagnite tanjir da sakupljate sokove od kuvanja. Ostavite ih za kasnije.
  9. Privedite kuvanje do kraja. Uvaljane filete držite toplim na tanjiru ispod aluminijumske folije (rerna isključena).
  10. Dodajte sokove od kuvanja u temeljac od sirćeta i pustite da se kuva do zapremine otprilike čaše za vino.
  11. Sklonite sa vatre, polako umešajte 100 g putera, mešajući da se sos dobro poveže. Dodajte začine (so i biber).
  12. Preostalo povrće brzo zagrejte sa 20 g putera.
  13. Poslužite u zagrejanoj posudi. Složite umotane filete sa povrćem koje ih okružuje, prelijte sosom i odmah poslužite.

ZA 6 OSOBA 

Nivo zahtevnosti: lako 

Vreme pripreme: 40 minuta 

Vreme kuvanja: 10 minuta 

APARATI LACANCHE 

Gasni gorionici

Rerna

SASTOJCI 

  • 12 fileta morskog lista
  • 6 malih tikvica
  • 6 šargarepa
  • 6 stabljiki celera
  • 3 ljutike (banana shallots, francuska gurmanska ljutika)
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike jabukovače
  • 1 dl vina port (rubin)
  • 2 kašičice koncentrata ribljeg temeljca razređenog 1 čašom belog vina
  • 1 kocka šećera
  • 100 g + 20 g putera
  • So i biber

POSUĐE 

  • 1 aparat za kuvanje na pari
  • 1 termootporna porcelanska ploča
  • 1 oštar nož
  • 1 veliki nož ili rezač
  • 1 daska za rezanje
  • 1 bakarna kaserola (ili šerpa sa debelim dnom)
  • 1 drvena kašika
  • 1 mala kutlača
  • mali drveni ražnjići (štapići za koktele)