PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Coq au vin

Coq au vin

  1. Za ovo jelo potrebna je priprema marinade (vreme mariniranja: 12 sati).
  2. Marinirajte komade mesa peradi u vinu, belom luku i začinskom bilju u posudi za mešanje.
  3. Ispecite komade slanine u tepsiji, odnosno pecite ih dok ne postanu smeđi. Izvadite i ostavite ih sa strane.
  4. Izvadite komade peradi iz marinade, nežno cedeći.
  5. Ispecite ih do smeđe boje u tepsiji sa malo ulja.
  6. Propustite marinadu kroz cediljku, a zatim je prelijte preko komada mesa. Dodajte kriške slanine. Dodajte začine, poklopite i dinstajte 1½ do 2 sata  na gasnoj ploči za dinstanje.
  7. Izvadite komade mesa i rasporedite ih na posudu za serviranje. Držite ih vruće u rerni (70°C).
  8. Za pripremu sosa, u brašno umešajte 40 g putera.
  9. Metlicom umešajte smesu brašna i maslaca u marinadu, a zatim nastavite lagano dinstanje na ploči.
  10. Šampinjone lagano propržite na puteru na jakoj vatri.
  11. Stavite pečurke na komade mesa peradi. Prelijte sosom. Poslužite.

ZA 6 OSOBA 

Nivo zahtevnosti: srednje 

Vreme pripreme: 12 sati, ½ sata 

Vreme kuvanja: 1 ½ sata  

APARATI LACANCHE 

Gasni gorionici

Ploča za dinstanje

SASTOJCI 

  • 2,5 kg mesa peradi, izrezano na komade
  • 1 ili 2 boce crvenog burgundskog vina
  • 1 veći komad slane slanine isečen e na kriške
  • 10 malih glavica luka
  • 1 kašika brašna
  • 100 g putera (40 g za pečurke, 60 g za sos)
  • 500 g šampinjona
  • 1 svežanj začina (majčina dušica, lovorov list, peršun)
  • 2 režnja belog luka
  • So, biber, ulje

POSUĐE 

  • 1 tiganj za prženje
  • 1 tepsija od livenog gvožđa
  • 1 staklena posuda za mešanje
  • 1 konusna cediljka
  • 1 perforirana kašika
  • 1 metlica
  • 1 štapić za ražnjiće
  • 1 mala staklena posuda
  • 1 srednja kutlača
  • 1 posuda za serviranje