- Za ovo jelo potrebna je priprema marinade (vreme mariniranja: 12 sati).
- Marinirajte komade mesa peradi u vinu, belom luku i začinskom bilju u posudi za mešanje.
- Ispecite komade slanine u tepsiji, odnosno pecite ih dok ne postanu smeđi. Izvadite i ostavite ih sa strane.
- Izvadite komade peradi iz marinade, nežno cedeći.
- Ispecite ih do smeđe boje u tepsiji sa malo ulja.
- Propustite marinadu kroz cediljku, a zatim je prelijte preko komada mesa. Dodajte kriške slanine. Dodajte začine, poklopite i dinstajte 1½ do 2 sata na gasnoj ploči za dinstanje.
- Izvadite komade mesa i rasporedite ih na posudu za serviranje. Držite ih vruće u rerni (70°C).
- Za pripremu sosa, u brašno umešajte 40 g putera.
- Metlicom umešajte smesu brašna i maslaca u marinadu, a zatim nastavite lagano dinstanje na ploči.
- Šampinjone lagano propržite na puteru na jakoj vatri.
- Stavite pečurke na komade mesa peradi. Prelijte sosom. Poslužite.
ZA 6 OSOBA
Nivo zahtevnosti: srednje
Vreme pripreme: 12 sati, ½ sata
Vreme kuvanja: 1 ½ sata
APARATI LACANCHE
Gasni gorionici
Ploča za dinstanje
SASTOJCI
- 2,5 kg mesa peradi, izrezano na komade
- 1 ili 2 boce crvenog burgundskog vina
- 1 veći komad slane slanine isečen e na kriške
- 10 malih glavica luka
- 1 kašika brašna
- 100 g putera (40 g za pečurke, 60 g za sos)
- 500 g šampinjona
- 1 svežanj začina (majčina dušica, lovorov list, peršun)
- 2 režnja belog luka
- So, biber, ulje
POSUĐE
- 1 tiganj za prženje
- 1 tepsija od livenog gvožđa
- 1 staklena posuda za mešanje
- 1 konusna cediljka
- 1 perforirana kašika
- 1 metlica
- 1 štapić za ražnjiće
- 1 mala staklena posuda
- 1 srednja kutlača
- 1 posuda za serviranje