PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Orada à la niçoise

Dorade  la nioise

Stavite oradu (očišćenu od iznutrice i ljuski) u dobro podmazan tiganj za ceđenje. Operite i ogulite paradajz. Izvadite seme.

  1. Zagrejte belo vino, prvo na jakoj vatri, a zatim pet minuta na najnižoj temperaturi. Ostavite ga sa strane.
  2. Operite i osušite limun.
  3. Narežite ih na kriške jednake debljine.
  4. Oštrim nožem grubo naseckajte oljušteni paradajz.
  5. U tiganju sa debelim dnom na jačoj vatri lagano prodinstajte sitno narezanu ljutiku i luk na dve kašike maslinovog ulja.
  6. Dodajte pulpu paradajza, oljušteni i pasirani beli luk, šećer, so i biber. Ostavite da se kuva poklopljeno 10 - 15 minuta.
  7. U svaku oradu ubacite malo majčine dušice i krišku limuna. Začinite solju i biberom.
  8. Prethodno zagrejte rernu na 210°C.
  9. Pre stavljanja u rernu, prelijte pripremljenim sosom od paradajza, ribljim temeljcem i belim vinom. 
  10. Dodajte masline, pa stavite u rernu.
  11. Nakon 15 minuta pažljivo okrenite orade (ukupno vreme kuvanja: 30 minuta).

ZA 4 OSOBE 

Nivo zahtevnosti: srednje 

Vreme pripreme: 20 minuta 

Vreme kuvanja: 15 + 15 minuta  

APARATI LACANCHE 

Gasni gorionik

Rerna

SASTOJCI 

  • 4 orade veličine porcije
  • 1,5 dl koncetrata ribljeg temeljca
  • 3 dl suvog belog vina
  • 1 kg paradajza
  • 1 glavica luka
  • 1 šaka crnih maslina
  • 2 ljutike
  • 2 režnja belog luka
  • 4 grančice sveže majčine dušice
  • 2 nevoskana limuna
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • So i biber

POSUĐE 

  • 1 tiganj sa mrežom za ceđenje
  • 1 tiganj za prženje
  • 1 drvena kašika
  • 1 oštar nož (paradajz i limun)
  • 2 daske za rezanje
  • 1 staklena posuda
  • 1 kašika