Stavite oradu (očišćenu od iznutrice i ljuski) u dobro podmazan tiganj za ceđenje. Operite i ogulite paradajz. Izvadite seme.
- Zagrejte belo vino, prvo na jakoj vatri, a zatim pet minuta na najnižoj temperaturi. Ostavite ga sa strane.
- Operite i osušite limun.
- Narežite ih na kriške jednake debljine.
- Oštrim nožem grubo naseckajte oljušteni paradajz.
- U tiganju sa debelim dnom na jačoj vatri lagano prodinstajte sitno narezanu ljutiku i luk na dve kašike maslinovog ulja.
- Dodajte pulpu paradajza, oljušteni i pasirani beli luk, šećer, so i biber. Ostavite da se kuva poklopljeno 10 - 15 minuta.
- U svaku oradu ubacite malo majčine dušice i krišku limuna. Začinite solju i biberom.
- Prethodno zagrejte rernu na 210°C.
- Pre stavljanja u rernu, prelijte pripremljenim sosom od paradajza, ribljim temeljcem i belim vinom.
- Dodajte masline, pa stavite u rernu.
- Nakon 15 minuta pažljivo okrenite orade (ukupno vreme kuvanja: 30 minuta).
ZA 4 OSOBE
Nivo zahtevnosti: srednje
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: 15 + 15 minuta
APARATI LACANCHE
Gasni gorionik
Rerna
SASTOJCI
- 4 orade veličine porcije
- 1,5 dl koncetrata ribljeg temeljca
- 3 dl suvog belog vina
- 1 kg paradajza
- 1 glavica luka
- 1 šaka crnih maslina
- 2 ljutike
- 2 režnja belog luka
- 4 grančice sveže majčine dušice
- 2 nevoskana limuna
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- So i biber
POSUĐE
- 1 tiganj sa mrežom za ceđenje
- 1 tiganj za prženje
- 1 drvena kašika
- 1 oštar nož (paradajz i limun)
- 2 daske za rezanje
- 1 staklena posuda
- 1 kašika