- Narežite slaninu
- Pospite brašnom komade piletine.
- Ulijte ulje u šerpu, zagrejte i stavite komade piletine da porumene sa svih strana, a zatim ih izvadite i ostavite sa strane.
- Dinstajte slaninu s pečurkama i lukom oko 2 minute, dok luk ne požuti i postane proziran.
- Vratite komade piletine nazad u šerpu. Dodajte vino i lagano prokuvajte.
- Kuvajte poklopljeno, krčkajući oko 1 sat, zavisno od veličine piletine. Proverite da je li gotovo nakon 45 minuta. Proverite oko kostiju bataka da nema tragova krvi. Ako i dalje ima tragova krvi, kuvajte piletinu još 5 minuta na laganoj vatri.
- Kad je piletina kuvana, izvadite komade mesa iz šerpe. Prebacite ih na tanjir.
- Dinstajte tečnost od kuvanja dok se ne smanji na pola.
- U međuvremenu stavite oljušteni beli luk u plitku šerpu i prelijte ga vodom. Dodajte komad putera veličine oraha, kašičicu šećera i prstohvat soli. Dinstajte luk dok ne ispari sva voda. Šećer i puter će oblikovati glazuru. Promešajte luk u posudi i prekrijte ga glazurom. Ostavite glazirani luk sa strane.
- Zgusnite tečnost za kuvanje sa malo kukuruznog skroba rastvorenog u malo vode ili port vina.
- Začinite po ukusu.
- Vratite piletinu i luk u sos i ostavite da se krčka.
- Stavite piletinu na posudu za serviranje, ukrasite peršunom.
ZA 4 OSOBE
Nivo zahtevnosti: teško
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: 50 minuta
APARATI LACANCHE
Gasni gorionici ili indukcija/radijacijski gorionici
SASTOJCI
- 1 komag pilećeg mesa po želji, izrezan na 6 komada
- 2 kašike kikirikijevog ulja
- 40 g putera
- 300 g svežeg belog luka
- 150 g dimljene slanine, narezane na komade širine oko 1 cm
- 500 g svežih pečurki, narezanih na četvrtine
- 2 glavice naseckanog luka
- 1 boca burgundskog crvenog vina (ili drugog dobrog crvenog vina)
- So i biber
- 1 svežanj naseckanog peršuna
POSUĐE
- 4 činije
- 1 velika plitka šerpa sa poklopcem
- 1 šerpa za sos