PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Piletina slobodnog izbora u sosu od crnog pinota

  1. Narežite slaninu
  2. Pospite brašnom komade piletine.
  3. Ulijte ulje u šerpu, zagrejte i stavite komade piletine da porumene sa svih strana, a zatim ih izvadite i ostavite sa strane.
  4. Dinstajte slaninu s pečurkama i lukom oko 2 minute, dok luk ne požuti i postane proziran.
  5. Vratite komade piletine nazad u šerpu. Dodajte vino i lagano prokuvajte.
  6. Kuvajte poklopljeno, krčkajući oko 1 sat, zavisno od veličine piletine. Proverite da je li gotovo nakon 45 minuta. Proverite oko kostiju bataka da nema tragova krvi. Ako i dalje ima tragova krvi, kuvajte piletinu još 5 minuta na laganoj vatri.
  7. Kad je piletina kuvana, izvadite komade mesa iz šerpe. Prebacite ih na tanjir.
  8. Dinstajte tečnost od kuvanja dok se ne smanji na pola.
  9. U međuvremenu stavite oljušteni beli luk u plitku šerpu i prelijte ga vodom. Dodajte komad putera veličine oraha, kašičicu šećera i prstohvat soli. Dinstajte luk dok ne ispari sva voda. Šećer i puter će oblikovati glazuru. Promešajte luk u posudi i prekrijte ga glazurom. Ostavite glazirani luk sa strane.
  10. Zgusnite tečnost za kuvanje sa malo kukuruznog skroba rastvorenog u malo vode ili port vina.
  11. Začinite po ukusu.
  12. Vratite piletinu i luk u sos i ostavite da se krčka.
  13. Stavite piletinu na posudu za serviranje, ukrasite peršunom.

ZA 4 OSOBE 

Nivo zahtevnosti: teško 

Vreme pripreme: 20 minuta 

Vreme kuvanja: 50 minuta  

APARATI LACANCHE 

Gasni gorionici ili indukcija/radijacijski gorionici

SASTOJCI 

  • 1 komag pilećeg mesa po želji, izrezan na 6 komada
  • 2 kašike kikirikijevog ulja
  • 40 g putera
  • 300 g svežeg belog luka
  • 150 g dimljene slanine, narezane na komade širine oko 1 cm
  • 500 g svežih pečurki, narezanih na četvrtine
  • 2 glavice naseckanog luka
  • 1 boca burgundskog crvenog vina (ili drugog dobrog crvenog vina)
  • So i biber
  • 1 svežanj naseckanog peršuna 

POSUĐE 

  • 4 činije
  • 1 velika plitka šerpa sa poklopcem
  • 1 šerpa za sos